Gamtosauginis konkursas „Žalioji Odisėja. Jaunučiai ‘22“
Gabijos progimnazijoje

     Pakuočių atliekų tvarkymo organizacija VšĮ „Žaliasis taškas“ ir aplinkosauginė iniciatyva „Kita forma“ šeštąjį kartą organizuoja aplinkosauginį konkursą „Žalioji Odisėja“. Per šiuos veiklos metus moksleiviai ne kartą įrodė, kad ne tik nėra abejingi ekologinėms problemoms, bet ir geba pasiūlyti kūrybiškus sprendimus, kuriuos galima pritaikyti praktiškai.
     Vilniaus Gabijos progimnazijos biologijos/geografijos mokytoja Neringa Jagėlienė septintokų komandą „EKOGABIJA” paskatino dalyvauti šiame respublikiniame konkurse, kurio tikslas – atkreipti įvairaus amžiaus moksleivių dėmesį į aplinkosaugos problemas, skatinti domėtis jų sprendimo būdais bei juos inicijuoti, formuoti palankias aplinkai vertybių nuostatas bei tvarų gyvenimo būdą, ypatingą reikšmę teikiant teisingam atliekų tvarkymui mokyklos bendruomenėje.
     Konkursas vyko dviem etapais. Praktinei užduočiai įgyvendinti buvo skiriamos 2 savaitės, t. y. balandžio 1 d. – balandžio 15 d. Komanda turėjo sugalvoti būdus, priemones ir eigą kaip patobulinti rūšiavimo sistemą mokykloje. „EKOGABIJOS“ komanda pastebėjo, kad mūsų progimnazijoje yra išmetama labai daug panaudotos plastikinės taros į bendrą šiukšlių dėžę. Todėl komandos nariai pasiūlė nuo balandžio 1 d. iki balandžio 15 d. mesti nereikalingą ir panaudotą plastikinę tarą į geltonos spalvos konteinerius, kurie stovėjo kiekvienoje klasėje. Visi surinkti pinigai, pridavus tarą, buvo paaukoti gyvūnų prieglaudoms. Ši veikla priartino visus prie švaresnės ir gamtai draugiškesnės aplinkos. Po praktinės veiklos paaiškėjo, kad aktyviausi, drąsiausi ir bendruomeniškiausi buvo 5 d klasės mokiniai.
     II -asis etapas. „Žaliųjų Protų mūšis“ vyko balandžio 25 dieną. Protmūšį sudarė trys skirtingos temos, kiekvieną temą – 10 klausimų, susijusių su ekologija, gamta, aplinkosauga, atliekų rūšiavimu. Iš viso buvo galima surinkti 29 taškus. Dalyvavo 56 komandos iš visos Lietuvos. Į BLIC turnyrą komanda „EKOGABIJA” nepateko, tačiau nuo trijų nugalėtojų komandų atsiliko tik dviem taškais. Puikus rezultatas ir smagiai bei naudingai praleistas laikas!
     Gamtosauginiame konkurse dalyvauti buvo labai smagu, įdomu ir vertinga. Komandos nariai Ugnius (7 c), Beatričė (7 a), Deimantė (7 a), Vaiva (7 a), Elinga (7 a) ir Emilija V. (7 a) džiaugiasi, kad dalyvauja iniciatyvose, kurios keičia mūsų ir visos visuomenės požiūrį į vartojimą, aplinkosaugą, ekologiją. Džiaugiasi, galėdami prisidėti prie aplinkosauginių problemų sprendimo.
     Mokinių praktinę veiklą moderavo ir protmūšiui ruošė biologijos/geografijos mokytoja Neringa Jagėlienė.

Tekstą parengė Neringa Jagėlienė